EBV VCA és EBNA IgG (mononukleózis) gyorteszt (10 db)

14 950Ft

ÁFA tartalom: 5%
Holnap szeretné átvenni a tesztet? A 14 óráig leadott rendeléseket a következő munkanapon kiszállítjuk!

Az EBV VCA és EBNA IgG kombinált gyorteszt egy immunkromatográfiás eljárás az Epstein-Barr vírus Viral Capsid Antigénje (VCA) ellen kialakult IgG antitest kvalitatív kimutatására teljes vérből, szérumból vagy plazmából

A mindenhol előforduló Epstein-Barr Vírus (EBV) egy rendszerint magától is meggyógyuló limfoproliferatív betegséget, a fertőző mononukleósist (IM) okozza.

Felnőttkor eléréséig szinte mindenki átesik a fertőzésen, és immunitást fejleszt ki a vírus ellen. Fejletlen országokban a vírus elleni szerokonverzió már kisgyermekkorban tünetmentesen bekövetkezik. A fejlett országokban az elsődleges EBV fertőzés eltolódik a pubertás koron túlra és az esetek 50%-ában IM-ként manifesztálódik. A szerokonverzió után a tünetek kialakulásától függetlenül az EBV a B limfociták életre szóló, krónikus, látens, fertőzéseként marad meg a szervezetben. Az EBV az orofaringeális epiteliális sejtekben szaporodik és IM betegek orális szekrétumában jelen van.

A felnőttek 10-15% és az elsődleges EBV fertőzésen áteső kisdedek és gyermekek még magasabb százaléka viszont nem fejleszt ki heterofil antitesteket. Szükség van olyan EBV-specifikus szerológiai tesztre, amely megkülönbözteti az elsődleges, heterofil antitest negatív EBV fertőzést, a mononukleózishoz hasonlító megbetegedésektől, mint például a citomegalovírus, adenovírus, és a Toxoplasma gondii. EBV antigén specifikusantitest titer korrelál az IM betegség lefolyási fázisaival. A Viral Capsidantigén (VCA) ellen kialakuló IgM és az IgG antitestek titere az elsődleges EBV fertőzést követően három-négy héten belül a legmagasabb. Az anti-VCA IgM antitest szint gyorsan csökken, és a fertőzést követő 12. hét után már nem kimutatható. Az anti-VCA IgG Antitest szint lassan csökken és korlátlan ideig kimutatható marad. Az EBV nukleár antigén (EBNA) ellen az antitest a fertőzést követő1-6 hónap múlva alakul ki és hasonlóan az anti-VCA antitestekhez, a szervezetben korlátlan ideig jelen vannak.

Az EBNA antitestek jelenléte azt jelenti, hogy a fertőzés nem akut. A korai (early) EBV antigének (EA) két összetevőből állnak; diffúz (D), és korlátolt (restricted-R). A D és R megkülönböztetés a két komponens eltérő immunofluorescent festődési mintázatán alapul13,14EA antitestek az IM betegeket 85%-ánál az akut fázis első 3 hónapjában átmenetileg kimutatható .Az IM betegben az EA által kiváltott antitest választ általában a D komponensre alakul ki, míg a tünetmentes EBV szerokonverzió gyermekekben R komponens ellen termel antitesteket 5. A primer EBV fertőzés diagnózisa a VCA, EBNA, és EA ellen az akut fázisban kialakult antitestek szérumból történőkimutatásával az esetek 95% bizonyossággal megállapítható.

A csomag tartalma: 10 db tesztlap, 10 db pipetta, 1 db puffer oldat és használati útmutató.

Professzionális teszt.

A teszt elvégzéséhez nem szükséges analizáló gép. A tesztkazettáról az eredmény pár perc után vizuálisan leolvasható.

A teszt felhasználhatósági ideje: 2026.01.31.

Tárolás: 2-30 ̊C között

Áruház
Sidebar
0 Kosár