Giardia-Entamoeba-Crypto Combo gyorsteszt (1 db)- Acro

2 200Ft

ÁFA tartalom: 5%
Holnap szeretné átvenni a tesztet? A 14 óráig leadott rendeléseket a következő munkanapon kiszállítjuk!

A Cryptosporidium parvum, a Giardia lamblia és az Entamoeba histolytica a protozoonok által kiváltott hasmenéses betegségek három fő oka, és a leggyakrabban azonosított protozoon paraziták, amelyek víz útján terjedő betegségeket okozzák.

A giardia bélbetegséget, az úgynevezett giardiasist okoz. A Cryptosporidium egy hasonló betegségért, a cryptosporidiosisért felelős. Az amoebiasis pedig az emberi gyomor-bél traktus Entamoeba histolytica által okozott fertőzése. Ezek a fertőzések váltak a víz által terjedő betegségek leggyakoribb okozóivá (az ivóvízben és pl. a thermálfürdők vízében egyaránt).

Giardiasis

A fő tünet a hasmenés, a puffadás, a hányinger és a hasi görcs. A híg széklet mindig nagy mennyiségű, ha pedig az állapot tartós, akkor a gyerekek a fejlődésben is elmaradhatnak, felszívódási zavarok, hiányállapotok tünetei is jelentkezhetnek náluk. Gyakori a bélgázosság, a bűzös székletürítés és a hőemelkedés is. A gyerekeknél a tünetek sokkal nagyobb eséllyel jelennek meg, míg a felnőttek sokszor panaszmentesek. Esetükben gyakran csak felszívódási zavar jelzi a problémát.

Giardia lamblia tesztre szükség lehet háziállatoknál is, ilyen pl. házimacska vagy kutya esete. Ezt a vizsgálatot gyakran javasolják állatorvosok.

A Giardia egy olyan egysejtű, amely vízben, állati székletben fordul elő, a vezetékes ivóvíz klórozása sem pusztítja el. Az emberi szervezetben viszonylag könnyen megtelepedik, és az esetek egy részében, felnőtteknél nagyjából felében, gyermekekben még ennél is nagyobb arányban okoz hasmenést. Egyfajta népbetegségről van szó: ez a felszívódási zavaroknak, a tartós hasi panaszoknak, a tartós hasmenésnek, és gyerekeknél olykor a fejlődésbeli elmaradásnak is az egyik oka. A kórokozó panaszokat főképp a gyerekeknél okoz, a felnőttek gyakran tünetmentesen esnek át a fertőzésen. A kórokozó által okozott fertőzés az akut szakaszban vizes, híg hasmenéssel, míg krónikus szakaszban széklet ismét normálissá válik átmeneti cisztakibocsátással.

A Giardia természetes vizekben való előfordulását 15 százalékosra teszik, míg az általa okozott betegség gyakorisága nagyban függ az egyes területek higiéniai viszonyaitól. Magának a kórokozónak az emberi szervezetben való jelenlétét Kelet-Európában 1-5 százalékosra becsülik, de például Olaszországban van 11 százalékos megjelenésről szóló adat is. Az előfordulási arány a rossz higiéniás körülmények között élőknél mindenképp magasabb, akár 20 százalékos is lehet. Van, aki a kórokozót tartósan is hordozza. Egy pár évvel ezelőtti vizsgálat alapján ki lehet mondani azt is, hogy évente 100 ezer emberből húszan betegszenek meg.

Az  Entamoeba histolytica világszerte előfordul, de különösen gyakori Dél- és Nyugat Afrikában, Délkelet-Ázsiában, Mexikóban és Dél-Amerika nyugati partjain. A paraziták a vastagbél nyálkahártyáját támadják meg. A nyálkahártya elárasztásában segítségükre van amőbaszerű mozgásuk és az általuk termelt enzimek, amelyek szövetelhalást okozhatnak, ami rendszerint nem terjed túl a mukózán, de súlyos fertőzés esetén a fekélyképződés kiterjedtté válhat. A lappangási idő általában 3 hét körül van, amit hasi fájdalommal járó fokozatosan kialakuló véres, nyálkás hasmenés követ. Előfordul hőemelkedés, súlyos esetben láz is. Igen súlyos esetekben tályog-képződés figyelhető meg, elsősorban a májban.

Cryptosporidium

A fertőzésért egy egysejtű parazita, a Cryptosporidium felelős. A parazita rendkívül ellenálló a legtöbb fertőtlenítőszerrel, például a klórral szemben is, csak a forralás pusztítja el. A parazita az állatokban (szarvasmarha, bárány, vadállatok, kutya, macska, madarak stb.) és az emberekben élősködik. A szájon át kerül a szervezetbe, majd megtelepszik a vékonybél falában, ahol elkezd szaporodni. A parazita ellenálló formája, a ciszta a széklettel ürül nagy mennyiségben, ami így rendkívül fertőző.

Székletvizsgálati kombinált gyorsteszt (1 db)

Professzionális felhasználásra.

Magyar nyelvű használati útmutatót tartalmaz a csomagolás.

CE-IVD

ÁFA: 5%

 

Áruház
Sidebar
0 Kosár