Orvosi információk

Röviden az enzimes béldaganatszűrésről:

Az enzimes béldaganatszűrés egy olyan vastagbél és végbéldaganat kimutatására irányuló fájdalommentes, nagy érzékenységű megbízhatóságú szűrővizsgálati eljárás, mely nem a széklet vér tartalmára, hanem a daganatos sejtek megváltozott anyagcseréjére irányul. A székletminta vizsgálatakor egy bizonyos enzimszintet (M2-PK) vizsgálunk laboratóriumi technológiával (ELISA).

A humán daganatok legnagyobb része nagy mennyiségben termeli a piruvát kináz (PK) enzim dimer M2 izoformját. Ez a Tumor M2-PK izoenzim a daganatos sejtekből származik és mennyiségileg meghatározható a testnedvekben.(pl. széklet)
A ScheBo Biotech AG 2003-ban regisztráltatta új eljárását, mely a fent említett enzim székletből történő meghatározását oldotta meg. Az utóbbi években ezt a fájdalommentes, megbízható vizsgálómódszert több országban bevezették és az állam által támogatott finanszírozású szűrőeljárások között szerepel. (Németország, Szlovénia..stb.)

Nagy előnye az eljárásnak, hogy az alsó vagy felső bélrendszer bármilyen eredetű vérzése, vagy a vizsgált személy étrendje nem befolyásolja a tesztet. Egyszeri mintavétel elegendő és az egész eljárás higiénikus. 

A széklet Tumor M2-PK enzim szint tekintetében a 4 U/ml határérték feletti eredmények gasztrointesztinális adenomára, kolorektális karcinomára vagy más gasztrointesztinális karcinomákra utalnak.
Kolorektális karcinoma irányába az 50-89 éves korcsoportban a gyártói adatok szerinti szenzitivitása 85 %-os, specificitása 83 %-os. A carcinomára és polipusra együttesen érvényes pozitív jósló értékre vonatkozó adat 62%.

Emelkedett értékeket találhatunk akut és vagy krónikus gyulladásos bélbetegségekben is.

Pozitív lelet esetében további vizsgálatok és különösen vasatgbéltükrözés (colonoscopia) elvégzése ajánlott!

Tévesen alacsony értéket adhat a teszt, ha híg széklet kerül vizsgálatra. Erre a vizsgált személy figyelmét felhívtuk. Nem ismert más faktor, mely a teszttel interferálna.